Stemar Groep

HISTORIE

Het familiebedrijf is opgericht in april 1963 door de heer Arie van Wingerden senior. Hij was van oorsprong timmerman en besloot op 29-jarige leeftijd voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn broer, Adrie van Wingerden, en een andere timmerman nam hij als onderaannemer werk aan. Na enkele jaren vanuit een kleine werkplaats te hebben geopereerd, kreeg Arie senoir - een rasechte Ambachter - in 1967 de mogelijkheid een stuk grond te kopen op het nieuw te realiseren industrieterrein in Hendrik-Ido-Ambacht.

Aan de Nijverheidsweg 33A werd een nieuw pand met woonhuis gebouwd met daarin tevens een grote werkplaats met hypermoderne houtbewerkingsmachines. Broer Adrie gaf sturing aan de werkplaats. De werkzaamheden bestonden eind jaren ’60 begin jaren ’70 hoofdzakelijk uit verbouwingen en de nieuwbouw van vrijstaande bungalows en kleinschalige loodsen met kantoortjes.

Na het velen jaren succesvol bouwen van dit soort kwaliteitsprojecten, werd het bouwbedrijf langzamerhand ook steeds meer uitgenodigd voor grotere projecten. Door deze groei zag het bouwbedrijf zich wederom genoodzaakt om in relatief korte termijn uit te zien naar een grotere huisvesting. Zo kwam de familie in 1976 tot de aankoop van het perceel Nijverheidsweg 64 ter grootte van 3.300m². Hierop werd een grote bedrijfshal met kantoren en een appartement gebouwd. Omdat de hal veel te groot was voor de werkplaats van het bouwbedrijf zocht de familie naar een geschikte vulling voor de ruim 1.000 m² die op dat moment over was.

“Uitbreiden in de breedte om meer continuïteit en flexibiliteit te creëren.”


Door de toenemende vraag van particulieren naar hout, plaatmateriaal en ijzerwaren kwamen Arie senior en zijn vrouw Adrie op het idee om een bouwmarkt te beginnen. Zij sloten zich aan bij de franchiseorganisatie Karwei en op 21 januari 1977 opende Karwei Hendrik-Ido-Ambacht haar deuren. Familiebedrijf Van Wingerden was opnieuw ambitieus en vooruitstrevend want de bouwmarkt was op dat moment pas de zevende Karwei-vestiging van Nederland. Ondertussen groeide het bouwbedrijf gestaag verder en werden de eerste woningbouwprojecten zelfstandig ontwikkeld en gerealiseerd.

In november 1983 is het bedrijf voortgezet door Arie van Wingerden junior, zoon van Arie senior en tweede generatie van de familie. Hij ontwikkelde al snel een eigen visie over waar de kansen van de toekomst lagen. Arie junior wilde vanzelfsprekend het bestaande bouwbedrijf met de bouwmarkt vergroten. Maar hij wilde meer en koos voor uitbreiden in de breedte om meer continuïteit en flexibiliteit te creëren. Zo startte Arie junior naast de bestaande activiteiten een eigen architectenbureau, in die tijd een revolutionaire stap. Deze combinatie van bedenken en bouwen heet tegenwoordig projectontwikkeling, maar was in die tijd voor het familiebedrijf Van Wingerden vooruitstrevend.

“Projectontwikkeling, vastgoed en exploitatie van bouwmarkten en sportclubs.”

Na een eerste grote opdracht zette de groei door naar meer grotere en seriematige woningbouw en steeds omvangrijkere projecten in de utiliteitsbouw. Ondertussen veranderde de bouwwereld. Als gevolg van strategische keuzes richting de toekomst en de focus op de derde generatie Van Wingerden is in 2004 besloten om het bouwbedrijf en architectenbureau te verkopen.

Sinds de zomer van 2007 staan de kinderen van Arie junior, Stefan en Mariëlle van Wingerden, mede aan het roer van het familiebedrijf. Zij hebben de keuze gemaakt om zich op vier bedrijfsonderdelen toe te leggen, namelijk projectontwikkeling, vastgoed en de exploitatie van bouwmarkten en sportclubs. De nieuwe naam wordt STEMAR groep, een modern bedrijf dat de ambities van haar klanten ontwikkelt.