Stemar groep

Nieuws

Samenwerkingspartner Stijl Architectuur – Bertil Dekker

Als er iets is wat Stijl Architectuur BV kenmerkt is het wel hun passie voor eigentijds bouwen. Hun handtekening zie je terug in al de ontwerpen die zij ook voor ons als Stemar groep maken. Wij gingen in gesprek met Bertil Dekker rondom onze samenwerking voor de Hapfoodslocatie in Hendrik-Ido-Ambacht.

De unieke handtekening van Stijl Architectuur

Gepassioneerd vertelt Bertil over zijn vak als architect: ‘Als Stijl architecten worden onze ontwerpen gekenmerkt door het eigentijds bouwen. Onze ontwerpen historiseren wij niet, maar elk project vliegen we aan met een frisse blik. Dit betekent dat onze ontwerpen vrij modern zijn, zonder dat het een onpersoonlijke blokkendoos wordt. Zo zetten wij traditionele materialen in zoals een bakstenen gevel, waarbij we inspelen op een unieke locatie. Dit betekent dat wij niet kopiëren of ontwerpen vaker inzetten. Dit leidt blijkbaar tot een herkenbare stijl, zonder dat we dit bewust doen. Elke opdracht vliegen we opnieuw aan, wat leidt tot een uniek ontwerp.’

Het persoonlijk contact met de klant is de charme van het vak

‘Als Stijl architecten hebben we voldoende feeling met de bouw. Met een relatief klein team kunnen we zowel unieke ontwerpen schetsen als persoonlijk contact met de klant behouden. Het lijkt me verschrikkelijk dit te verliezen. Juist iets leuks ontwerpen voor iemand die er graag wil wonen maakt mijn vak leuk.’ Nu beperkt het vakgebied van Stijl architecten zich niet enkel tot woningbouw. Zo ontwerpen ze op het gebied van utiliteitsbouw vaak voor de eindgebruiker zelf. Dat is juist de charme van het vak. ‘Je hebt dan direct contact met een klant, wat dezelfde dynamiek geeft als het ontwerpen van een villa voor een particulier.’

Stijl architectuur is de ontwerper van de Hapfoodslocatie

Op de Hapfoodslocatie in Hendrik-Ido-Ambacht heeft Stijl architecten een prachtig project voor Stemar groep ontworpen. Dit is echter niet het eerste project waarbij zij betrokken zijn. Zo hebben ze de 14 tweekappers van De Erfjes ontworpen, bovendien hebben ze in de Volgerlanden ook veel losse kavels ontworpen. Over de komende seniorenwoningen op de Hapfoodslocatie deelt Bertil: ‘Het is zo leuk om te zien wanneer je iets ontwerpt het ook daadwerkelijk werkt zoals je het bedacht hebt.’ De samenwerking tussen Stemar groep en Stijl architecten klikt goed. Zo vertelt Bertil: ‘We werken zakelijk fijn met elkaar. Soms heb je aan één zinnetje voldoende om te snappen wat de ander bedoelt. Onze werkwijze sluit goed bij elkaar aan. Beide bedrijven vliegen het unieke van elke plek opnieuw aan, we werken beiden niet te grootschalig; dat is hoe Stemar groep werkt en wij ook.’

Fase 1: een hofje dat de gemeenschapszin bevorderd

Bertil deelt over het unieke aan het ontwerp van de eerste fase van de Hapfoodslocatie: ‘Fase een van de Hapfoodslocatie bestaat uit levensloopbestendige woningen. Het hele programma aan wonen, eten en slapen vindt plaats op de begane grond. Daarnaast creëert de eerste verdieping de mogelijkheid twee extra kamers te vervaardigen. De woning krijgt een eigen karakter met een soort hofje waar de woningen een soort van gemeenschap vormen met elkaar. De woningen hebben zowel een patio aan de achterzijde van de woning als een buitenruimte aan de voorzijde. Het hofjeskarakter maakt deze woningen uniek en zorgt ervoor dat de bewoners elkaar tegenkomen. Dat bevordert de gemeenschapszin. Dat is iets wat een doelgroep als senioren aanspreekt; meer sociale controle en het creëert de mogelijkheid meer op elkaar gericht te zijn.’

Het prille onstaan van een ontwerp

Om een kijkje in de keuken te geven hoe een project nu eigenlijk in zijn werk gaat, schetst Bertil het proces. ‘De opdracht begint met een gesprek met Arie van Wingerden en Mariëlle van Vliet – van Wingerden. Arie heeft enorm veel ervaring, vanuit zijn expertise vanuit zowel de bouw als de projectontwikkeling. Tijdens zo’n eerste gesprek ontstaan de outlines van het ontwerp al in mijn hoofd, waarbij de ideevorming voor het project parallel hieraan ontstaat. Ik zie de opzet van het project al voor me. Natuurlijk nog niet op detailniveau, maar al wel het grotere plaatje. Vervolgens gaan wij als Stijl architecten hiermee aan de slag. Aan de hand van het programma van eisen, waarbij we weten wat we op de locatie mogen doen, starten we met het maken van de schetsen die afgestemd zijn op de locatie. Wanneer de schetsen concreet zijn, bespreken we deze met Stemar groep. Na verloop vormen de schetsen een plan, waarbij Stemar groep gaat rekenen of de schetsen daadwerkelijk financieel haalbaar zijn. Bij groen licht is er een voorlopig ontwerp waar men de boer mee op kan richting welstand.’

Ontwerpen gaat hand in hand met actuele wet- en regelgeving.

‘In het voortraject is er al zicht op voorwaarden als natuurinclusiviteit en dergelijke. De wet- en regelgeving geeft bepaalde kaders die we bij voorbaat al meenemen in het eerste ontwerp. Zo heeft het ontwerp van de Hapfoodslocatie allemaal groene daken. De richtlijn van de gemeente om lessenaarsdaken te hanteren, gaven de mogelijkheid om deze te bedekken met zonnepanelen omdat de daken op het zuiden gericht zijn.’ Bertil deelt over de uitdaging binnen zijn vak: ‘Het is de kunst om een ontwerp te maken dat hand in hand gaat met de eisen. Het is leuk om te kijken wat voor leuke dingen je met de eisen kunt doen, zoals een overstek om de zon buiten te houden bij een huis op het zuiden. Dit kun je integreren in het ontwerp.’

De ontwikkelingen binnen het vakgebied

‘Er zijn terugkerende thema’s als natuurinclusiviteit en het afstemmen van de woning op verduurzaming.’ Zo stelt Bertil: ‘Een nieuwe term in de markt is de BENG berekening, waarbij er ook rekening gehouden moet worden met het koelhouden van de woning in de zomer. Binnen het ontwerp kunnen we rekening houden met overstek, optionele veranda’s of bezonning. Bovendien zijn er binnen de bouw enorme levertijden of enorm hoge prijzen van materialen. Dat geeft de mogelijkheid om uit te wijken naar andere materialen, zoals houten skeletbouw of CLT (red. Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout genoemd). Ook is de vraag naar de inzet van prefab hoger. Dit heeft verschillende voordelen. Je kunt tijd besparen aangezien een deel van het product al in de fabriek gemaakt wordt. Zo kun je al wat eerder beginnen en onder gecontroleerde omstandigheden werken in plaats van buiten in weer en wind.‘

Via onze LinkedIn pagina zullen wij regelmatig updates plaatsen rondom de ontwikkelingen van de Hapfoodlocatie. Ga naar onze LinkedIn pagina en klik op ‘Follow’ om op de hoogte te blijven.

Terug naar alle inspiratie

Contact opnemen

Wij maken graag kennis met u!

Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.

Klanten voor wie wij werken