Stemar Groep

Nieuws

Ontdek de 11 tips hoe je het energielabel van jouw huis verbetert

Het energielabel van een woning is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Het is wellicht het eerste wat mensen bekijken zodra ze interesse hebben in een woning. Door de hoge energieprijzen van het afgelopen jaar zijn woningen met een lager energielabel minder geliefd, simpelweg omdat mensen zich bewuster geworden zijn van het energieverbruik en de daarbij behorende kosten.

Het investeren in het energeielabel is het abslouut waard

Zo filteren huizenzoekers steeds vaker op energielabel. Het RTL Nieuws stelt dat huizen met een laag energielabel steeds moeilijker te verkopen zijn. Bovendien kunnen woningen met een goed energielabel gunstige(re) financieringsvoorwaarden opleveren. Naast het financieringsvoordeel kan het investeren in het verbeteren van het energielabel lonen, je huis wordt immers meer waard en je betaalt gedurende de tijd dat je in de woning woont lagere lasten. Met een aantal aanpassingen kun je al veel besparen, natuurlijk afhankelijk van je stookgedrag en de apparaten die je gebruikt. In dit artikel geven we je 11 mogelijkheden om te verduurzamen én geven we de link naar de website waar je zicht hebt op alle subsidies.

Het heeft enorm veel voordelen wanneer jij het energielabel van jouw huis verbetert. Zo zijn de voordelen van het isoleren van het dak, de spouwmuren, de vloer en de ramen onder andere een betere warmte-isolatie, waardoor er minder energie nodig is om het huis te verwarmen en er minder warmte verloren gaat. Dit kan leiden tot een besparing op de energierekening. Daarnaast kan isolatie zorgen voor meer comfort in huis, doordat de temperatuur beter gereguleerd kan worden en er minder tocht is. Ook kan isolatie zorgen voor geluidsisolatie en een vermindering van vochtproblemen in huis. Laat je inspireren door de verschillende opties, zodat je kunt beslissen wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning. 

De kortste klap: Gebruik minder energie

Voor we gaan kijken naar de mogelijkheden om het energielabel te veranderen, is het belang te kijken naar het energieverbruik. De kortste klap om de energierekening omlaag te krijgen, is door simpelweg minder energie te gebruiken. Wellicht heb je het afgelopen jaar de verwarming wel wat minder hoog gedraaid. De eerste paar dagen is dat echt afzien, want je lichaam moet absoluut wennen aan de temperatuursverandering. Het duurt ongeveer een week voordat jouw lijf geacclimatiseerd is aan de koelere omgeving.

Bovendien is het ook mogelijk bewuste keuzes te maken welke ruimtes je wel of niet verwarmd. Zo werd vroeger bijvoorbeeld in veel huizen alleen de woonkeuken warm gestookt en speelde zich daar het gezinsleven af. Het kan, wanneer je een gezin hebt, ook veel gezelligheid bieden wanneer de slaapkamers niet meer verwarmd worden maar iedereen een plekje vindt in de behaaglijke woonkamer. Bekijk de voordelen van een slimme thermometer, vervang lampen door ledverlichting of gebruik een waterbesparende douchekop.

Hoe kun jij minder energie gebruiken?

Naast gedrag zijn er ook veel mogelijkheden om de energie die opgewekt is niet verloren te laten gaan. Dat kan door het huis te isoleren door bijvoorbeeld het dak, de vloer of de muur te isoleren of het glas te vervangen voor HR++ glas of triple glas. Het is wel belangrijk voldoende ventilatie te behouden in huis, neem dit mee in de planvorming. Overweeg om bij isolatie meteen te kiezen voor de zeer goede isolatiewaarde, waarbij je het beste voorbereid bent op de toekomst. Bovendien is het mogelijk zelf energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Tip 1: Isoleer je dak

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren, afhankelijk van het type dak. Bij een schuin dak kan de isolatie aan de binnen- of buitenkant worden aangebracht. Bij een plat dak kan de isolatie aan de boven- of onderkant worden aangebracht.

De kosten voor dakisolatie hangen af van verschillende factoren, zoals het type isolatie, de grootte van het dak en de conditie van het dak. Gemiddeld kunnen de kosten voor dakisolatie in Nederland variëren van € 40 tot € 60 per vierkante meter. De kosten kunnen echter ook variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de installatiemethode en de complexiteit van de klus. Zo kan bijvoorbeeld de installatie van PIR-isolatie duurder zijn dan het installeren van glaswolisolatie.

Het is aanbevolen om een offerte aan te vragen bij een professioneel isolatiebedrijf om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van het isoleren van het dak. Bovendien bieden sommige gemeenten in Nederland subsidies aan voor energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. Deze subsidies kunnen helpen om de kosten van het isoleren van het dak te verlagen.

Tip 2: Isoleren van de spouwmuur

Naast het dak, kun je ook de spouwmuur isoleren. Dit kan op verschillende manieren, zoals het inblazen van isolatiemateriaal via kleine gaatjes in de voegen van de muur, het plaatsen van isolatieplaten tegen de binnen- of buitenmuur of het vullen van de spouw met isolatiemateriaal. Het inblazen van isolatiemateriaal via kleine gaatjes in de voegen van de muur is de meest gebruikelijke en meest effectieve manier van spouwmuurisolatie.

De kosten voor het isoleren van een spouwmuur zijn gemiddeld tussen € 15 en € 30 per vierkante meter, afhankelijk van de locatie en het gekozen isolatiemateriaal. Over het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak van de muur is, hoe lager de kosten per vierkante meter zullen zijn. Ook hiervoor is het nuttig te kijken naar subsidiemogelijkheden.

Tip 3: Isoleren van de vloer

Het kan ook helpend zijn om de vloer te isoleren. Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen, waaronder het aanbrengen van isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte, het isoleren van de bovenkant van de vloer met isolatieplaten of -chips en het aanbrengen van isolerende ondervloeren onder de vloerbedekking. Het aanbrengen van isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte is de meest gebruikelijke manier van vloerisolatie, omdat dit relatief eenvoudig is en bij de meeste huizen mogelijk is.

Over het algemeen liggen de kosten om een vloer te isoleren tussen € 15 en € 50 per vierkante meter. De exacte kosten zijn afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en het soort isolatiemateriaal.

Tip 4: Van enkel naar HR++ of triple glas

Wanneer je ramen wilt vervangen zijn er twee opties. Je kunt het huidige glas vervangen door HR++ glas of door triple glas. Triple glas betekent echter dat in veel gevallen de kozijnen vervangen moeten worden.

HR++ glas is een type isolatieglas dat bestaat uit twee glasplaten met een spouw ertussen. De spouw is gevuld met een edelgas, zoals argon, en aan de binnenzijde van het glas is een flinterdunne metaallaag aangebracht. Deze metaallaag weerkaatst warmte terug de woning in, waardoor er minder warmte verloren gaat via het glas. Hierdoor isoleert HR++ glas beter dan standaard dubbel glas en kan er zo bespaard worden op de energierekening. Daarnaast zorgt HR++ glas voor meer comfort in huis, omdat er minder koudestraling van het raam afkomt en er minder tocht ontstaat.

Triple glas heeft verschillende voordelen ten opzichte van dubbel glas. Zo zorgt triple glas voor een nog betere isolatie en kan het de warmte beter vasthouden. Dit resulteert in een lagere energierekening en een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast biedt triple glas ook betere geluidsisolatie en verhoogt het de veiligheid van een woning, omdat het lastiger is om het glas te breken.

De kosten van HR++ of triple glas liggen tussen € 100 en € 200 per vierkante meter. Het is absoluut aan te raden een offerte op te vragen bij een gecertificeerde glaszetter om zicht te krijgen in de daadwerkelijke kosten.

Tip 5: Overweeg een groen dak

Een groen dak is niet alleen mooi om te zien, maar het kan ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Een groen dak is een onderhoudsarme dakbedekking met begroeiing, zoals gras, kruiden, vetplanten of mossen. Het heeft vele voordelen, waaronder energiebesparing.

De voordelen op een rijtje:

  • Een groen dak zorgt voor isolatie, waardoor de temperatuur in huis beter gereguleerd kan worden. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer zorgt het voor verkoeling. Hierdoor kan je flink besparen op energie en dus ook op de energierekening.
  • Daarnaast zorgt een groen dak voor vermindering van de CO2-uitstoot. Het groen op het dak neemt namelijk CO2 op en produceert zuurstof.
  • Ook heeft een groen dak voordelen voor de omgeving. Het zorgt voor vermindering van het hitte-eilandeffect, ook wel hittestress genoemd, in stedelijke gebiede Het verbetert ook de luchtkwaliteit. Het groen op het dak filtert namelijk fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht.
  • Daarnaast zorgt een groen dak voor vermindering van wateroverlast bij hevige regenval. Het groen op het dak neemt namelijk een deel van het regenwater op en laat het geleidelijk weer los. Hierdoor wordt het riool minder belast en wordt de kans op overstromingen kleiner.
  • Bovendien is een groen dak duurzaam, het zorgt ervoor dat de dakbedekking aanzienlijk langer meegaat. Bij bitumineuze dakbedekking wordt de levensduur verlengd tot wel 50 jaar en bij een EPDM-dak (dakrubber) gaat tot wel 90 jaar mee.

De kosten van een groen dak variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type groen dak en de installatiekosten. Over het algemeen kan de prijs variëren van €50 tot €150 per vierkante meter. Een groen dak is zeker een optie als je op zoek bent naar manieren om je huis te verduurzamen. Laat je goed informeren.

Tip 6: Hybride waterpomp

Een hybride waterpomp is een combinatie van een traditionele elektrische waterpomp en een mechanische waterpomp die wordt aangedreven door een riem die op zijn beurt wordt aangedreven door de motor. Het werkt door de elektrische waterpomp te gebruiken wanneer de motor stationair draait of bij lage snelheden, welke automatisch overschakelt naar de mechanische waterpomp bij hogere snelheden. Dit zorgt voor een efficiëntere werking van de waterpomp en bespaart brandstof.

De voordelen van een hybride waterpomp zijn onder meer een efficiënter energieverbruik en een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast kan een hybride waterpomp zorgen voor een langere levensduur van de waterpomp en minder slijtage aan de riem die de mechanische waterpomp aandrijft.

Een ander voordeel van een hybride waterpomp is dat het kan zorgen voor een betere koeling van de motor, omdat de waterpomp altijd optimaal werkt. Dit kan bijdragen aan een langere levensduur van de motor en minder onderhoudskosten.

De kosten van een hybride waterpomp, inclusief installatie, variëren van ongeveer € 4.000 tot € 10.000. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en het type hybride waterpomp. Het is aan te raden om een offerte aan te vragen bij een professionele installateur om een meer nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van het installeren van een hybride waterpomp in jouw specifieke woning.

Tip 7: Zonnepanelen

Een hybride waterpomp is een combinatie van een traditionele elektrische waterpomp en een mechanische waterpomp die wordt aangedreven door een riem die op zijn beurt wordt aangedreven door de motor. Het werkt door de elektrische waterpomp te gebruiken wanneer de motor stationair draait of bij lage snelheden, welke automatisch overschakelt naar de mechanische waterpomp bij hogere snelheden. Dit zorgt voor een efficiëntere werking van de waterpomp en bespaart brandstof.

De voordelen van een hybride waterpomp zijn onder meer een efficiënter energieverbruik en een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast kan een hybride waterpomp zorgen voor een langere levensduur van de waterpomp en minder slijtage aan de riem die de mechanische waterpomp aandrijft.

Een ander voordeel van een hybride waterpomp is dat het kan zorgen voor een betere koeling van de motor, omdat de waterpomp altijd optimaal werkt. Dit kan bijdragen aan een langere levensduur van de motor en minder onderhoudskosten.

De kosten van een hybride waterpomp, inclusief installatie, variëren van ongeveer € 4.000 tot € 10.000. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en het type hybride waterpomp. Het is aan te raden om een offerte aan te vragen bij een professionele installateur om een meer nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van het installeren van een hybride waterpomp in jouw specifieke woning.

Tip 8: Zonneboiler

Naast dat zonlicht omgezet kan worden in energie, kan het licht ook omgezet worden in warmte. Bij een zonneboiler wordt zonne-energie gebruikt om water te verwarmen. Hierdoor kun je flink besparen op het gasverbruik en de CO2-uitstoot.

Een zonneboiler werkt door middel van zonnecollectoren die op het dak van een woning worden geplaatst. Deze collectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte, die wordt gebruikt om water te verwarmen dat in een opslagtank wordt opgeslagen. Dit verwarmde water kan vervolgens worden gebruikt voor bijvoorbeeld douchen, baden of het verwarmen van de woning. Een zonneboiler kan in combinatie met een cv-ketel worden gebruikt, waarbij de cv-ketel bijspringt als er onvoldoende warm water beschikbaar is.

De voordelen van een zonneboiler zijn onder andere dat het gebruik van een zonneboiler duurzaam is en bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast kan er bespaard worden op de energierekening, omdat er minder gas of elektriciteit nodig is om water te verwarmen. Bovendien vergt een zonneboiler weinig onderhoud en gaat deze gemiddeld zo'n 25 jaar mee.

De kosten voor een zonneboiler inclusief installatie variëren van ongeveer € 2.000 tot € 5.000. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de zonneboiler en de installatiekosten.

Tip 9: Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Hoe meer een huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt om goed te ventileren. Nu is het mogelijk te ventileren op een duurzame manier. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zo bespaar je energie én kun je een gezond binnenklimaat behouden.

Wanneer je ramen openzet om te ventileren, gaat de warmte verloren die in het huis zit. Vooral op de koude dagen wil je deze warmte niet verliezen. Met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning ben je in de gelegenheid de warmte die anders verloren zou gaan, her te gebruiken. Het systeem zuigt verse lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht van binnen af naar buiten. Tijdens dit proces wordt de warmte uit de afgevoerde lucht hergebruikt om de verse lucht die van buiten wordt aangezogen op te warmen. Hierdoor hoeft er minder energie gebruikt te worden om de verse lucht op te warmen en kan er bespaard worden op de energierekening.

Bovendien zorgt een ventilatiesysteem met warmteterugwinning onder andere voor een betere luchtkwaliteit in huis, omdat er voortdurend verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Ook kan het systeem zorgen voor een comfortabeler binnenklimaat, omdat de luchtvochtigheid beter gereguleerd wordt.

De kosten kunnen variëren tussen € 2.500 tot € 7.500, inclusief installatie.

Tip 10: Warmtepomp

Een andere populaire optie is het plaatsen van een warmtepomp. Dit is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of water onttrekt en deze gebruikt om een ruimte te verwarmen. Het werkt door middel van een vloeistof die door een buizensysteem circuleert en warmte opneemt en afgeeft. De warmtepomp verhoogt de temperatuur van deze vloeistof en geeft de warmte af aan de ruimte die verwarmd moet worden.

Een van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp is dat het een duurzame manier van verwarmen is. Het gebruikt namelijk natuurlijke bronnen van warmte en heeft daardoor een veel lagere CO2-uitstoot dan traditionele verwarmingssystemen. Bovendien kan een warmtepomp ook worden gebruikt om te koelen, waardoor het een veelzijdig systeem is. Andere voordelen zijn lagere energiekosten, een lange levensduur en weinig onderhoudskosten.

Over het algemeen liggen de kosten voor het installeren van een warmtepomp tussen de € 5.000 en € 20.000. Naast de initiële installatiekosten, zijn er ook operationele kosten verbonden aan het gebruik van een warmtepomp. Deze kosten zijn afhankelijk van de energieprijs, de grootte van het huis en het gewenste comfortniveau.

Tip 11: Aardwarmte

Aardwarmte, ook wel geothermische energie genoemd, is energie die wordt opgewekt door het gebruik van warmte uit de aarde. Het is een duurzame energiebron die kan worden gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en het opwekken van elektriciteit. De warmte wordt gewonnen uit de aardkorst en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verwarmen van huizen en kassen, het produceren van warm water en het opwekken van elektriciteit.

Om aardwarmte te produceren, wordt een boorgat tot op een bepaalde diepte in de aardkorst geboord, waarbij warm water of stoom wordt gewonnen uit de ondergrondse rotsformaties. De warmte wordt vervolgens gebruikt om een turbine aan te drijven, die op zijn beurt elektriciteit opwekt. Ook kan de warmte direct worden gebruikt voor verwarming of warm water.

Nederland heeft een groot potentieel voor aardwarmte, vooral in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Er zijn al verschillende aardwarmteprojecten in Nederland, zoals in de gemeente Westland, waar aardwarmte wordt gebruikt om kassen te verwarmen.

De kosten voor het installeren van een aardwarmtepomp voor een huis kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis en de diepte van de boring die nodig is om de warmte te winnen. Over het algemeen kunnen de kosten voor het installeren van een aardwarmtepomp variëren van € 10.000 tot € 30.000. Het is aan te raden om een offerte aan te vragen bij een professionele installateur om een meer nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van het installeren van een aardwarmtepomp in uw specifieke woning.

Net als bij een warmtepomp zijn er operationele kosten verbonden aan het gebruik van een aardwarmtepomp. Over het algemeen zijn de operationele kosten van een aardwarmtepomp lager dan die van traditionele verwarmingssystemen, omdat de warmte uit de aarde gratis is en de pomp alleen elektriciteit verbruikt om de warmte te verplaatsen.

Vergeet de subsidies niet!

Wanneer je interesse hebt in het verbeteren van het energielabel van je woning is het van belang je goed te laten informeren over de subsidiemogelijkheden bij zowel de overheid als de plaatselijke gemeente. Zo kun je van de Rijksoverheid subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, een zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dit is allemaal onderdeel van de ISDE-subsidie. Bovendien zijn er ook gemeenten, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Een bijkomend voordeel is dat je deze lokale subsidies kunt combineren met de landelijke ISDE-subsidie.

Alle informatie rondom de subsidies, voorwaarden en de mogelijkheid tot aanvragen vind je hier op de website van verbeterjehuis.nl.

Terug naar alle inspiratie

Contact opnemen

Wij maken graag kennis met u!

Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.

Klanten voor wie wij werken