Stemar groep

Blog

Ons hart voor starterswoningen

Je bent jong en je bent op zoek naar een betaalbare woning maar soms lijkt dit een onmogelijke opgave. In de huidige markt is er een enorme schaarste aan starterswoningen, waardoor veel starters moeilijk een woning kunnen aanschaffen. Bovendien is kopen sinds de vorige crisis lastiger geworden aangezien je enerzijds meer eigen geld mee moet meenemen en anderzijds zijn de huizenprijzen zelf flink gestegen in de afgelopen tijd. Het kabinet maakt zich zorgen, het is voor starters moeilijk om een eigen huis te kopen. Dat geldt voor het hele land, waarbij het aantal koopstarters buiten de grote steden nog harder afloopt.

Het grote contrast met de woningmarkt van 10 jaar geleden

‘In 2008 begon ik als projectontwikkelaar binnen de Stemar groep’, zo vertelt Mariëlle van Vliet. ‘Mijn eerste grote project de Heerenhof kwam in de verkoop midden in de crisis. Met de Heerenhof beoogden we woningen voor de hele markt; van de starter tot de vrijstaande woningen. Zo hadden wij twintig starterswoningen in de verkoop voor een prijs van € 170.000 - € 190.000. De gemeente was enthousiast over dit plan, juist omdat starterswoningen achterbleven in de nieuwbouw sector. Op het moment dat je vandaag de dag een huis in de verkoop zet, melden zich binnen een korte tijd tientallen gegadigden. Dat was bij de Heerenhof echter niet het geval. Het probleem in 2010/2011 was dat starters hun financiering niet rond kregen, dit had bijvoorbeeld te maken met het feit dat ze nog maar een jaar aan het werk waren of ze geen garantstelling verkregen. Als Stemar groep pleitten we bij de gemeente voor het introduceren van een starterslening, maar dat kregen we niet van de grond. Dit alles resulteerde erin dat we deze woningen met moeite konden verkopen. Iets wat vandaag de dag niet meer voor te stellen is.’

Verjonging is nodig voor de toekomst

‘Met oog op de toekomst is het van groot belang dat er verjonging plaatsvindt in dorpen als Hendrik-Ido-Ambacht, de plaats waar wij als Stemar groep gevestigd zijn en de meeste ontwikkelingen realiseren. Het NVM meldt dat de grote vraag naar huizen aanhoudt en de prijzen naar een record hoogte stijgen. Jonge mensen trekken gezien hun studie naar de stad. Door de krapte in de huidige woningmarkt vinden ze eerder een koopwoning in de stad of huren ze een woning. Met het ontwikkelen van starterswoningen kunnen starters zich lokaal vestigen en zijn ze niet genoodzaakt uit te wijken naar de grotere kernen en omliggende steden voor een woning. Ook wanneer de starters een gezin stichten geeft dat ook verjonging in het dorp als natuurlijke remedie tegen de vergrijzing.

Met elkaar, voor de starter

Gemeentes willen jonge mensen trekken, maar het lukt hen niet om de balans te vinden door een geste te doen naar projectontwikkelaars. De bouwprijzen staan vast, bovendien zijn deze gezien de bouwnorm vele malen hoger dan tien jaar geleden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de norm energieneutraal bouwen. Om de prijs van starterswoningen te drukken is het van belang dat de bouwgrond goedkoper ter beschikking gesteld wordt. Als we als gemeente en projectontwikkelaar denken aan de toekomst, waarbij we verjonging beogen, is het van groot belang dat we met elkaar de schouders er onder zetten.

De volhouder wint

Nieuwe starterswoningen gaan er komen in Hendrik-Ido-Ambacht. Als Stemar groep hebben we grond gekocht van een derde partij, niet zijnde de gemeente. Daar komen dus onze starterswoningen. Samen met de makelaar staat het vast: deze woningen gaan verkocht worden aan de starters. Een mooi begin, maar nog niet genoeg. Het is onze droom dat de verschillende betrokken partijen het belang zien van de starter in het dorp, waardoor er mogelijkheden ontstaan. Zo komen er veel gronden binnen de gemeentes vrij, zoals oude politiebureaus, kerken, scholen en gemeentehuizen. Deze gronden zijn uitermate geschikt voor starterswoningen in het dorp. Ze liggen dichtbij de voorzieningen, openbaar vervoer aansluitingen en wat betreft Hendrik-Ido-Ambacht centraal binnen alle steden als Breda, Dordrecht en Rotterdam. Wij kijken uit naar het herontwikkelen van deze gronden. Zo weet elke starter zich welkom en is er, qua verjonging, toekomst voor het dorp.

Terug naar alle inspiratie

Contact opnemen

Wij maken graag kennis met u!

Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.

Klanten voor wie wij werken