Manon Wijermars - De Moestenier
Op een prachtige zomerdag gingen wij met Manon in gesprek en vol enthousiasme zei ze als eerste: “Ik creëerde mijn droombaan”, om vervolgens het verloop van haar carrière te onthullen. “Mijn moeder werkte in de zorg en ik wist dat ik dat ook wilde. Na mijn studie Maatschappelijk werk en ook een aantal jaar hierin werkzaam te zijn geweest, rolde ik in een leidinggevende functie, waar ik veelal achter de computer zat en me met geld bezig moest houden. Dit was niet wat ik graag wilde en ik besloot het roer om te gooien en een jaar door Europa te gaan reizen, waar ik tegen kost en inwoning op diverse boerderijen werkte. Daar leerde ik enorm veel en na terugkomst in Nederland besloot ik dan ook om bij een zorgboerderij te gaan werken.”
Ik had nooit ondernemer willen worden
“Bij de zorgboerderij heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad, maar ik liep er steeds vaker tegenaan dat er zoveel randzaken bij de zorg komen kijken waardoor ik er voor mijn gevoel niet meer echt voor de cliënt kon zijn.” De coronapandemie zette de zorg verder op zijn kop. Ook op de zorgboerderij waar Manon werkte liet dit zijn sporen na. We moesten bijvoorbeeld steeds vaker werken met 1 begeleider op 8 cliënten. Als iemand dan zijn dag niet had, kon niemand ervoor diegene zijn of de groep bleef alleen achter. De zorg ging naar mijn idee steeds verder in kwaliteit achteruit.” Dat bracht Manon uiteindelijk tot een sprong in het onbekende: “Ik wilde nooit ondernemer worden, maar in die tijd riep ik gekscherend: “Dan ga ik toch zelf met een paar jongens in een busje op pad?!" Dat bleef echter niet bij één keer, ik zei het regelmatig. Het leek me zo gaaf om met deze mensen anderen te kunnen helpen, in plaats van altijd zelf de hulpvrager te zijn”
De Moestenier ging van start
Zo gezegd, zo gedaan. In 2021 kocht Manon een bus en het balletje ging rollen. De Moestenier ging van start! Vanuit haar passie voor moestuinen richtte Manon zich op de aanleg en het onderhoud van moestuinen, samen met het team van de dagbesteding. Twee dagen werkt ze met de ‘mannen’ en de andere dagen houdt Manon zich bezig met ontwerpen, klantafspraken en natuurlijk ook gewoon het werken in tuinen bij klanten. Ze stelt krachtig “Ik wil dat op de twee werkdagen met de mannen er altijd tijd voor hen is, zij staan centraal boven mijn eigen tijd”. En men weet De Moestenier al goed te vinden, de tamtam doet goed zijn werk.
Moestuinen is super hip
“Als mensen leren hoe lekker dingen uit de tuin zijn, gaan mensen ook beter voor de natuur zorgen. Eet maar eens een tomaat of komkommer uit je eigen tuin, dat is niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Ik geloof dat tuinen zullen vergroenen als mensen dit ontdekken, wat daarmee ook het leefgenot verhoogd. Een beetje groen geeft zo snel meer vlinders en vogels, wat je zoveel vreugde en voldoening geeft.”, zo stelt Manon. “In het groen wonen is zoveel gezonder, wonen in steen heeft impact op je gezondheid en mentale gezondheid. Veel mensen wandelen tijdens de lunch, hoe gaaf is het als bedrijventerreinen groener worden. Pak de onderzoeken er maar bij; groen is rustgevend en inspirerend. Volgens de Wageningse Universiteit daalt het ziekteverzuim zelfs met 20% wanneer medewerkers meer groen in hun omgeving hebben”.
We zijn een team
“Moestuinen zijn enorm divers. Zo leggen wij de ene dag bedrijvenmoestuinen aan (zoals ook bij het pand van Stemar groep aan De Veldoven) en de volgende dag ondersteunen wij een oude vrouw die ook graag wil moestuinen. Wij richten de moestuin in en doen het zware werk”. Haar ‘jongens’, zoals Manon haar cliënten noemt, ziet zij als collega’s en noemt hen dan ook nooit cliënten. “We zijn met zijn drietjes een team. We hebben bedrijfskleding, uitjes en kerstpakketten. Voor mij is het logisch om ze serieus te nemen, ik kan net zo goed van hen leren als zij van mij. Daarnaast dragen ze tijdens hun werk bij De Moestenier bij aan het leven van andere mensen. Ik zie dat dit hun waardigheid geeft. En terecht! Maar het is mooi en bijzonder om te zien hoe trots ze zijn. Die impact die dit voor hun heeft, heb ik vooraf onderschat, dat raakt me.”
Zo zegt Jan: “Sinds ik bij Manon werk, doe ik er weer toe”. En Simon vult dit aan met: “Ik vind het zo mooi om andere mensen te helpen.” Zo praten ze een jaar later nog over een vrouw die ze hebben geholpen.” Lachend voegt ze eraan toe: “Vol trots dragen ze door de week hun bedrijfskleding. Maar de winst is wederkerig, ik vind het helemaal niet vanzelfsprekend dat de jongens bij mij willen werken. We investeren echt in elkaar”.
Hoe De Moestenier te werk gaat
“Het is mijn droom”, zo deelt Manon “bij te dragen aan vergroening en daarbij kleinschalig bij te dragen aan de bijzondere mensen die bij mij dagbesteding vinden. Op het moment dat mensen ons gevonden hebben, rijd ik langs. Je kunt een tuin namelijk niet aanpakken zonder de tuin te voelen en te zien. Dit kan zijn een kantoortuin, vergroening van een bedrijventerrein, een moestuin of een reguliere tuin. Naast de locatie van de tuin, is het van belang te weten wat de klant belangrijk en fijn vindt als het aankomt op onderhoud of aanleg van een tuin. Fase 1 is de ontwerpfase, vervolgens start de 2e fase waarbij we aan de hand van het beplantingsplan aan de slag gaan met de uitvoering”.
Elke tuin is anders
De Moestenier nam ook bij ons pand het groen onder handen. Gepassioneerd deelt Manon: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de tuin die we bij het pand van Stemar groep hebben aangelegd, hebben we vaste planten gecombineerd met 1-jarige planten (de moestuin). Dit is goed voor de biodiversiteit en het is goed om te kijken naar hoeveel tijd er bijvoorbeeld is voor onderhoud. Tevens willen we natuurlijk dat de tuin zoveel mogelijk jaarrond interessant is. We kijken altijd waar de zon schijnt en wat we kunnen planten in de zon of juist aan de schaduwzijde van de tuin (bosbessen en bosaardbeien). Bij bloemen kijken we altijd naar de bloesemboog, zodat er altijd iets in bloei staat. Van oudsher hebben mensen weleens de overtuiging dat een tuin netjes is als je de aarde ziet, maar ons advies is altijd om de tuin zoveel mogelijk vol te planten. Hoe voller de bodem, hoe minder onkruid. Dus bodembedekkers zijn een aanrader! En wat ik leuk vind is om de tuin ook echt een persoonlijke touch mee te geven voor de plek waar de tuin komt. Zo is in de tuin bij Stemar het logo terug te vinden”.
Naast moestuinen tekent, onderhoudt en legt De Moestenier ook reguliere tuinen aan. Wil je meer weten over het werk van De Moestenier of ontdekken wat Manon met haar team voor jou kan betekenen? Bekijk dan de website, volg hen via LinkedIn of Instagram. Bovendien worden ze elke maand gevolgd door het KRO-NCRV programma Binnenstebuiten. “Door dit programma zijn de jongens nu echt bekende Nederlanders, mensen willen zelfs met hun op de foto.”
Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.