Het ontwikkelen én bouwen van de toekomst
Kangoeroe woning
Een grote ontwikkeling is de schaarste van de grond. Dat betekent dat er gekeken moet worden naar de optimalisatie van de ruimte. Optimalisatie gebeurt in verschillende vormen; zoals het optimaliseren van bestaande woningen en percelen, waarbij je varianten krijgt als een kangoeroe woning. In het geval van een kangoeroewoning komt een ouder bij de kinderen wonen. Met als voordeel dat oma’s eerst voor de kleinkinderen kunnen zorgen en als ze ouder worden wordt de zorg omgedraaid. Zo kunnen kleinkinderen helpen met boodschapjes en wordt er altijd een oogje in het zeil gehouden. Ook is de mogelijkheid voor mantelzorg op deze manier dichtbij.
Zo kan er een klein huisje in de tuin geplaatst worden met een slaapkamer en een woonkamer. Dit is van belang omdat veel ouderen geen plekje in een verpleeghuis krijgen, door de verschillende criteria waar men aan moet voldoen om überhaupt geplaatst te kunnen worden. Ook biedt een kangoeroe woning financiële voordelen. Een obstakel echter is de vergunning die nodig is vanuit de burgerlijke gemeente. Indien er al een tuinhuisje of een overkapping in de tuin staat, is een bepaalde hoeveelheid aan vierkante meters al in gebruik. Hoeveel je in je tuin mag bouwen is afhankelijk van de grootte van het bebouwingsgebied van de kavel.
Van onderhoudsarm naar groene tuinen
Bovendien hebben gemeenten de taak – vanwege de opwarming van de aarde en de hittestress – tuinen zoveel mogelijk als onverhard in te zetten. Dat betekent dat er zo veel mogelijk groen en beplanting in de tuin toegepast moet worden. Dit voor het leefgenot van zowel mens als dier en voor wateropslag. Dit is een tegenbeweging ten opzichte van onderhoudsvrije tuinen, met als voordeel dat het plaatsen van meer beplanting leidt tot minder hittestress. Bomen zorgen voor schaduw en wateropslag en hebben daardoor een dubbele functie.
Zonnepanelen op de gevels
Je kunt vanuit het verleden blijven denken of gaan omdenken. Er zijn enorm veel mogelijkheden om op een andere manier te ontwikkelen. Gevels zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen. Zo kunnen zonnepanelen verticaal aan de gevel geplaatst worden. Op deze manier is het niet nodig zonnepanelen niet op de grond – die schaars is – te plaatsen. Wanneer er al voldoende zonnepanelen op het dak zitten, is het ook mogelijk de wanden te bekleden met groene gevels.
Groene daken én gevels
Ook geven groene daken en gevels mogelijkheden. Naast het prachtige gezicht van de groene daken en gevels heeft het vele voordelen om deze optie te overwegen. Naast het feit dat de groene daken en gevels onderhoudsarm zijn, is het zichtbare groen van de gevels gezond. Uit onderzoek blijkt dat wie in een groene woonomgeving leeft, zich vaker gezond voelt en minder vaak ziek is. Groen vermindert namelijk stress.
Bovendien heeft het groen een functie. Het groen zorgt er namelijk voor dat het huis minder opwarmt, wat minder hittestress oplevert. Zo is het huis gemiddeld 4 graden koeler wanneer er sprake is van een groen dak en in de winter blijft de warmte ook beter binnen. Naast isoleren voor de temperatuur, zorgt een sedumdak ook voor geluidsisolatie. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd en is een vetplant. Een ander voordeel is dat de uv-straling tegengehouden wordt, waardoor de dakbedekking een stuk langer meegaat. Groene daken gaan tot wel zestig jaar mee. Met een groene gevel bewerkstellig je hetzelfde resultaat.
Bovendien laat je zien dat je groen bezig bent, waarbij je kunt compenseren met het groen in je tuin. Sedumdaken met veel kruiden en grassen zijn een genot voor vlinders en bijen. Deze daken geven prachtige variatie en creëren voedsel voor dieren.
Collectieve daken
Een andere mogelijkheid is de inzet van collectieve daken. Appartementencomplexen kunnen worden aangemoedigd om het dak te gebruiken als een collectief groen dak of als een gezamenlijk dakterras, om zo meer groen toe te passen. Hoe kunnen we zowel groen bezig zijn als de ruimte zo optimaal mogelijk benutten? Zo is het dak een extra toevoeging voor het wonen. Deze optimale benutting biedt mooie kansen voor de samenhorigheid binnen een complex.
Compact wonen - precies wat de jongere generatie zoekt
Wanneer we kijken naar de jonge generatie die op dit moment uitkijkt naar een woning, is een verschuiving zichtbaar naar compact wonen. Hierbij ligt de nadruk veel meer op functionaliteit dan op de grootte van een huis in vierkante meters. De gedachte is: ‘Als alles wat ik nodig heb erin past, hoeft mijn woning niet per se 4x5 meter te zijn, maar kan het ook 3x3 meter zijn.’
Het ontwikkelen van een project duurt vaak lang, zo’n 5-10 jaar. Als we ons nu vasthouden aan de eisen die een gemeente opgesteld heeft in 2018 dan ben je bezig met de implementatie van het verleden. Wij als Stemar groep zijn juist toekomstgericht, wat betekent dat je echt op je gevoel af moet gaan. Je moet beginnen met de vraag te stellen: ‘Voor wie ga ik bouwen?’ Als ik bouw voor de jongere generatie of een jongere doelgroep dan moet ik onderzoeken wat ze écht nodig hebben. Het is van belang met hen in gesprek te gaan.
Flexibele woning
De jonge generatie is veel bewuster van milieu en klimaat. Zij hebben vanaf jongs af aan meegekregen dat we meer moeten opletten, veel meer dan de oudere generatie. Dat betekent dat nieuwe woningen circulair moeten zijn, 0 op de meter moeten hebben staan en duurzaam moeten zijn. Er zijn mooie ontwikkelingen rondom flexibele woningen, waarbij de woning prefab in een fabriek gebouwd wordt en die in de loop van de tijd ook elders geplaatst kan worden. Zoals de woningen van Startblock. In deze woningen kan elk onderdeel hergebruikt worden, dit is toekomstgericht bouwen en ontwikkelen. Dit biedt mogelijkheden om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar snelle, betaalbare en duurzame starterswoningen. Als gemeenten en ontwikkelaars moeten we dit veel vaker gaan aandragen en zo bewustwording creëren. Er zijn veel mogelijkheden om op een goede manier bezig te zijn om de ruimte effectief in te zetten, milieubewust te zijn door duurzaam en circulair te bouwen en ook mogelijkheden te bieden voor starters.
Thuiswerkplek door middel van een inklapbureau
Sinds covid-19 werken veel mensen thuis, en voor velen is dit nog steeds het geval. Kantoorbanen bieden steeds meer de mogelijkheid om deels op kantoor of deels thuis te werken. Thuiswerken heeft naast de voordelen voor medewerkers ook voordelen voor de werkgevers. Sommige mensen zijn productiever als ze thuis werken omdat ze zich beter kunnen focussen op hun werk. Bovendien stimuleren sommige werkgevers het thuiswerken zodat ze minder kantoorruimte nodig hebben en kunnen werken met flexplekken.
Veel woningen zijn echter niet ingericht op een inpandig kantoor, wanneer er bijvoorbeeld drie slaapkamers zijn bij een gezin met twee kinderen. De zolder is vaak een rommelplek, aangezien je toch ergens een opslagplek nodig hebt. Met het thuiswerken is de woonbehoefte gewijzigd. Dat is echter geen probleem, en het biedt ook kansen. Het is namelijk mogelijk een thuiswerkplek te creëren door een wandelement te installeren wat je bijvoorbeeld in- en uit kunt klappen met een bureaufunctie, waarbij het opgeklapt als kunst aan de muur hangt. Op deze manier kun je effectief van je ruimte gebruik maken. Dit alles is ergonomisch goed in te stellen, zodat dit ook geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zo hoef je niet altijd in je slaapkamer of ergens anders in het huis te zitten, maar kan je gewoon werken in de woonkamer. Zonder dat heel je keukentafel in chaos eindigt. Een bijkomend voordeel is het feit dat je geen andere ruimtes hoeft te verwarmen dan alleen de woonkamer.
Creatieve kantoorruimtes
Er is een grote terugloop in de behoefte aan kantoorpanden, zo stoten grote werkgevers kantoorruimte af. Dat geeft mogelijkheden de grondgebieden in te zetten voor andere doeleinden en biedt het mogelijkheden voor nieuwe vormen van werken. Zo ontstaan er steeds meer bedrijfverzamelpanden, waarin meerdere ondernemingen gebruik maken van hetzelfde pand met bijvoorbeeld mogelijkheid tot het huren van (extra) creatieve-, coach- of vergaderruimtes. De ondernemer is in de gelegenheid een kantoorruimte in het pand te huren, met een gezamenlijke ruimte voor een printer, kantine en een gastheer of -vrouw. Zo ben je in de gelegenheid met elkaar de lusten en de lasten te delen.
Mobiliteit door te delen
Millennials en GenZ gaan anders om met bezit, zo hechten ze minder waarde aan het bezitten van dingen. Heel de belevingswaarde van de jongere generatie is anders. Veel jongeren leasen in plaats van dat ze eerst sparen voor ze iets aanschaffen en ze huren veel liever dingen dan dat ze iets zelf in bezit hebben. Zo hebben ze grip op hun salaris en hebben ze ruimte om minder te werken en leuke dingen te doen. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de parkeernormering, hebben veel millennials zelf geen auto. Je kunt in deze gevallen beter kijken naar de mogelijkheden voor een deelauto of een auto met huurmogelijkheden of zelfs elektrische scooters of steps.
In de projectontwikkeling is het belangrijk hierop in te spelen. We moeten inspelen op een andere leefwijze en daarmee ook andere rekenmethodes toepassen. Zo kan er gekeken worden bij de ontwikkeling van een project of er deelauto’s of -fietsen opgenomen kunnen worden in het project. Op deze manier denken we toekomstgericht mee.
Levensloopbestendig bouwen
In het ontwikkelen van projecten is het mogelijk om een woning levensloopbestendig te bouwen, zonder dat het op deze manier opgeleverd wordt. Zo kunnen de nodige voorzieningen al getroffen worden, zodat je later op één verdieping kunt wonen en slapen. Soms zeggen mensen: ‘Ik ben nog zo fit. Ik heb nu geen slaapkamer beneden nodig. De ruimte betrek ik nu nog bij de woonkamer of dit is nu een aparte kantoorruimte.’ Wanneer er al wel voorzieningen als water en riolering aangelegd zijn, zijn de mogelijkheden om levensloopbestendig te wonen in dezelfde woning al reeds getroffen. Wij nemen dit altijd al mee als optie, zodat onze klanten hiervoor kunnen kiezen.
Bij levensloopbestendig bouwen is het echter wel belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de vraag of het mogelijk is om met een rolstoel ook overal in het huis te komen. De gehandicaptenadviesraad geeft ideeën over wat er nodig is als je bijvoorbeeld met krukken, een rollator of een rolstoel in het huis leeft. Zo moeten er bijvoorbeeld geen dorpels zijn en moet er nagedacht worden over hoe de deuren openen en sluiten. Wanneer het huis hieraan voldoet, ben je in staat om tot de laatste zucht in de woning te kunnen blijven.
Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.