Een duik in de termen
BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Sinds 1 januari 2021 moeten alle aanvragen voor een omgevingsvergunning – dus in het geval van nieuwbouw - voldoen aan deze eisen. De BENG vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).
De BENG energieprestatie bestaat uit drie indicatoren:
De beste tip is om het totale energiegebruik van je woning omlaag te brengen (BENG2), zodat het makkelijker is om het gewenst BENG3-percentage te behalen.
Circulariteit
Wanneer er gekeken wordt naar circulariteit betekent dit simpelweg dat materialen hergebruikt kunnen worden. Zo is er bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein de Ambachtse Zoom gekeken naar het mogelijk maken van het hergebruiken van vele materialen. Kortgezegd betekent circulair bouwen het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur. Een belangrijke noemer hierin is dat natuurlijke hulpbronnen niet onnodig uitgeput mogen worden, de leefomgeving niet vervuild mag worden en ecosystemen niet aangetast mogen worden.
Concreet betekent dit dat circulariteit een thema is in verschillende fases van het project.
Ontwikkelingsfase: de circulariteit in de ontwikkelfase kan bevorderd worden door slim te ontwerpen en te bouwen met een lage milieubelasting.
Klimaatadaptatie
Een gangbare term in projectontwikkeling is klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie is het aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Zo is het mogelijk bepaalde omstandigheden aan te passen, waardoor men als bewoner of gebruiker minder last heeft van de effecten van klimaatverandering.
Denk hierbij aan:
TOjuli
Vandaag de dag moet projectontwikkeling voldoen aan vele BENG eisen. Maar ondanks alle eisen kunnen er in de zomer flinke problemen ontstaan door de hittegolven die door de klimaatverandering steeds vaker plaatsvinden. Er kan dan sprake zijn van oververhitting in de woning, vooral als een goed geïsoleerde woning de warmte niet meer kwijt kan.
Deze kans op temperatuuroverschrijding wordt ook wel de TOjuli genoemd. Letterlijk staat TOjuli voor TemperatuurOverschrijding juli en deze wordt uitgedrukt in een getal. De TOjuli wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. Door middel van een berekening wordt bepaald of het aannemelijk is dat de opwarming van de woning beperkt kan worden of niet. Indien dit door ventilatie en andere mogelijkheden niet gewaarborgd kan worden, moet er een aanpassing plaatsvinden in het ontwikkelplan. Zo kan er gevarieerd worden met het soort glas, de indeling van de woning, buitenzonwering of bijvoorbeeld een keuze voor een groen dak of groene buitenmuren. Enkel de inzet van airco is niet voldoende. Ook al kan dit de temperatuuroverschrijding wel wegnemen, geeft het problemen bij het voldoen aan de BENG-2 eisen.
Duurzaam
Duurzaam bouwen bespaart grondstoffen en de gebouwen zijn energiezuinig in het gebruik.
Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik, maar ook over:
Natuurinclusief
Investeren in groen en biodiversiteit levert veel meer op dan alleen een mooi plaatje. Een groene en diverse leefomgeving heeft een positief effect op het welzijn en welbevinden van de bewoners in een omgeving. Zo voorkomt het hittestress, aangezien groen van nature koelte genereert op warme dagen. Het gaat wateroverlast tegen, aangezien het regenwater ook door middel van de bodem afgevoerd kan worden. Bovendien heeft een groene omgeving invloed op de gezondheid van de bewoners. Naast de rust die natuur uitstraalt, nodigt het uit om te bewegen en ontspannen waardoor er sprake is van minder overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Door natuurinclusief te ontwikkelen is er meer ruimte voor flora en fauna wat de biodiversiteit bevordert.
Een natuurinclusieve wijk zorgt ervoor dat deze echt tot leven komt aangezien er ook ruimte wordt geboden aan zangvogels, vleermuizen en insecten. Om deze dieren welkom te heten in de wijk is het mogelijk verblijfplaatsen - zogeheten nestkastvoorzieningen - te creëren, natuurvriendelijke leefgebieden aan te leggen en het uitvoeren van een natuurinclusief beheer.
Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.