Stemar groep

Blog

De 2 mismatches bij starterswoningen

Willen projectontwikkelaars alleen maar veel geld verdienen? Profiteren zij enorm van de gestegen nieuwbouwprijzen? Of wat is er nu daadwerkelijk aan de hand? We nemen je graag mee in twee mismatches bij starterswoningen. Zo krijg jij een kijkje in de wereld van de projectontwikkelaar, zodat wellicht jouw perspectief verbreed wordt.

Mismatch 1: Wat is een juiste nieuwbouwprijs?

Wij zien veelal een mismatch in de verwachtte prijs voor starterswoningen en de gemiddelde koopsom van nieuwbouw versus bestaande bouw. Gezien de huidige norm, zoals energieneutraal bouwen, zijn nieuwbouwwoningen van een hogere kwaliteit dan bestaande bouw. Dat verklaard waarom nieuwbouw gemiddeld duurder is dan bestaande bouw. Het NVM schetst in een analyse van de woningmarkt (tweede kwartaal 2021) dat de prijsverschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw sinds 2021 weer kleiner worden, aangezien de enorme krapte op de woningmarkt de kostprijs van bestaande bouw verhoogd. Veel mensen denken dat ontwikkelaars veel geld willen verdienen en daarom veelal luxere segment woningen bouwen. Dat heeft grotendeels echter met de grondprijs te maken. De grondprijs is zo hoog dat we vrijwel alleen het hoge segment aan kunnen spreken.

In 2021 is het landelijk gemiddelde voor een nieuwbouwhuis van 60 m2 300.000 euro. Het is niet mogelijk een starterswoning te realiseren tussen de 200.000 en 250.000, die bovendien voldoet aan de energienormen van bijna energie neutraal bouwen. Een starter is blij wanneer hij voor dit geld een klushuis koopt, dat na het strippen en opnieuw bouwen ook zeker 350.000 euro kost.

Wij ontwikkelen voor de toekomst. Toekomstbestendige woningen zijn duurzaam, met zonnepanelen, isolatie, vloerverwarming en een eigen parkeerplaats voor de deur. Dat kost ook wat.

Mismatch 2: Blik verwelkomen of uitbannen?

We worden steeds meer uitgedaagd om op een efficiënte manier om te gaan met onze ruimte. Bouwgrond is duur en schaars, bovendien is er een grote behoefte aan betaalbare starterswoningen. Wanneer we bouwen voor de toekomst is het zeker ook goed om te kijken naar andere trends in de maatschappij, zoals de huidige generatie die zich anders verhoudt tot bijvoorbeeld bezit.  Zo kijkt de jonge generatie anders naar auto’s. Velen hoeven geen auto in eigendom te hebben, waarbij ze openstaan voor deelgebruik, carpoolen of het huren van een auto op het moment dat ze deze nodig hebben. Daarnaast maken ze ook veelvuldig gebruik van het openbaarvervoer. Dit is een grote positieve verandering die zeker ook invloed heeft op de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten. Daar waar de huidige parkeernorm uitgaat van ruim twee auto’s per huishouden liggen er mogelijkheden voor mobiliteitsplannen met deelauto’s. Zeker nu thuiswerken populair is. Als ontwikkelaars kunnen we nu al nadenken over een reductie van parkeerplaatsen en bijvoorbeeld het aanschaffen van een elektrische fiets of scooter te stimuleren. Want zo zijn we voorbereid op de toekomst!

Doe wat je zegt!

Ons motto is: Doe wat je zegt! Wij geloven in nieuwbouwwoningen voor de hele markt, waarbij we zowel starterswoningen als vrijstaande woningen realiseren. Op die manier bouwen we gemêleerd en borgen we de toekomst van ons dorp. Hierbij is er een groot belang van doorstroom, wat een grote opgave is voor gemeentes en projectontwikkelaars. Daarbij komt de realiteit van de schaarste op de woningmarkt en het belang van compensatie van gronden. Als Stemar groep zien wij het belang van toekomstgericht bouwen, waarbij we inspelen op de huidige ontwikkelingen door bijvoorbeeld groene gevels of groene daken te integreren in onze projecten. Onze missie is bewustwording creëren om zo de transitie richting de toekomst in te zetten.

Terug naar alle inspiratie

Contact opnemen

Wij maken graag kennis met u!

Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.

Klanten voor wie wij werken