Stemar groep

Blog

De 10 tips voor het bouwen van je droomhuis

Je droomhuis vinden, dat is voor velen een lange zoektocht. Want wat past er nu het allerbeste bij jouw huidige of toekomstige (gezins)situatie?! In de huidige tijd vliegen de huizen als broodjes over de toonbank. Binnen de kortste keren moet je beslissen of het beschikbare huis past bij jouw wensen en wat het je waard is. Ontdek de tips die jou helpen om je huizenjacht tot een succes af te ronden. 

De tips om het huis te bouwen wat het allerbest bij je past:

1. Formuleer je droomhuis

Ga eens zitten en schrijf (met elkaar) op wat je droomhuis allemaal in huis heeft. Is dat een woonkeuken of een geïntegreerde keuken binnen de woonkamer, een grote tuin of juist geen tuin, een vrije ligging of juist binnen een wijk. Bovendien kun je nadenken over de faciliteiten binnen het huis, zoals een houtkachel, een luxe badkamer of een mooie schuur bij het huis. Ga vervolgens prioriteren. Wat vind je écht belangrijk of misschien wel onmisbaar. Wat is al nodig bij aanschaf én wat zou je later zelf nog aan kunnen passen? 

2. Weet wat financieel kan

Ga het gesprek aan met je hypotheekverstrekker. Wat kun je maximaal lenen? Houd rekening met de kosten die bovenop de aankoopprijs van de woning komen, hierbij kun je denken aan de kosten koper (k.k.) die bestaan uit de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Bovendien moet je tegenwoordig in veel gevallen eigen geld inbrengen om de woning te kunnen financieren. Bereken hier jouw k.k. en andere kosten.

Bedenk naast dat wat je nodig hebt voor de inrichting en het aanleggen van bijvoorbeeld een tuin. Bovendien is het belangrijk na te denken over wat je wilt investeren in een huis. Hoe verhoudt je woning zich tot andere dingen die je belangrijk vindt in je leven, zoals cadeautjes, weekendjes weg, vakanties en dergelijke. 

3. Doe een duurzaamheidscheck 

Wanneer je een huis aanschaft is het absoluut goed om naar het energielabel te kijken. Dat beïnvloed namelijk de maandelijkse kosten van elektriciteit en eventueel gas. Ons project De Residentie leverden wij af met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,26. Dit getal is bepalend voor het woning gebonden energieverbruik, namelijk de energie die gebruikt wordt voor ventilatie, verwarming/koeling en warm water. Door de toepassing van vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen is De Residentie bijna energieneutraal. 

4. Kijk naar de potentie van een huis

Vaak zijn bepaalde eigenschappen bij de aanschaf van een bestaande woning niet helemaal naar je wens, maar dat betekent niet dat je (door de jaren heen) het huis helemaal naar je wens kunt maken. Wanneer je besluit een Stemar project te kopen werken wij altijd de meest gevraagde opties uit zodat je deze meteen kunt toepassen in je nieuwe woning. OP die manier kun jij kijken wat het beste aansluit bij jouw situatie. Of je een groot kantoor wilt, juist meerdere slaapkamers of twee badkamers. 

5. Zorg voor fresh air in de badkamer

De tip voor jouw badkamer is het plaatsen van een raampje in je badkamer in plaats van een  mechanische ventilatie (mv). Door het raam open te zetten kun je de warme lucht en het vocht op een gemakkelijke manier kwijt, met als voordeel dat de badkamer natuurlijk kunt luchten. 

6. Hoekwoning? Overweeg een raam aan de zijkant!

Wellicht denk je, waarom zou ik nu licht nodig hebben op de overloop? Een van de voordelen van een hoekwoning is dat je meer natuurlijk licht in je huis kunt brengen. Een enorm fijne toepassing dat je meer woongenot oplevert.  

7. Speel met je inrichting

Denk niet dat er een ‘normaal’ is voor de inrichting van je huis. In veel gevallen is een huis al snel traditioneel ingericht, met daarbij aan een kant de keuken en aan de andere kant het woongedeelte. Maar wat als je de keuken als centrum van je benedenverdieping stelt. Zo kun je spelen met je indeling, afhankelijk van de levensfase waarin je jezelf bevindt. Met de keuken als centrum van je benedenverdieping heb je twee gedeeltes waar je kunt wonen, namelijk de keukentafel en de zithoek. Op die manier heb je twee plekken waar er leven plaats kan vinden, klinkt dat niet heerlijk? 

8. De tip voor een huis met tieners 

Het is 7.00 uur in de morgen. Het is spitsuur in huis, jij moet naar je werk, een kind moet naar stage en de ander heeft een call voor school. Er ontstaat chaos op de gang omdat iedereen op het zelfde moment in de badkamer moet zijn… Elke ochtend is hetzelfde riedeltje, de strijd om iedereen op tijd klaar te krijgen voor de dag die voor je ligt. 
Heb je al wel eens een tweede badkamer overwogen? Dat stelt je in staat om heerlijk rustig wakker te worden, in plaats van dat je tieners elkaar in de haren vliegen over douche afspraken. Bij onze Stemar projecten werken we deze optie bij voorbaat al voor je uit, juist omdat in jouw gezinssituatie deze tweede badkamer absoluut een uitkomst is. 

9. Heb oog voor je toekomst

Wanneer je een nieuw huis bouwt is het belangrijk om alvast na te denken over je toekomst. Juist wanneer je op middelbare leeftijd een huis koopt ben je nog niet toe aan gelijkvloers wonen en slapen. Dat voelt als een nog zo ver-van-je-bed-show. Onze tip voor jou is om de voorzieningen al wel mee te nemen tijdens de bouw van je nieuwe huis. In de tussentijd kun je de toekomstige slaapkamer bijvoorbeeld als kantoor inzetten. Zodra je toe bent aan gelijkvloers wonen en slapen kun je dat zonder veel moeite organiseren. 

10. Let op bij je tuininrichting hoe de zon in je tuin schijnt

Soms is het zo goed om door de seizoenen heen de zonuren in je tuin te bekijken. Juist op die manier ontdek je juist de meest fijne plekjes voor een zithoek, de perfecte spot voor je overkapping of de beste plek voor je border(s). 

Terug naar alle inspiratie

Contact opnemen

Wij maken graag kennis met u!

Wellicht bent u benieuwd naar onze portfolio of zoekt u nu een woning en bent u benieuwd naar onze (komende) projecten. Of u bent (op termijn) op zoek naar een nieuw bedrijfspand of kantoor met specifieke kenmerken, voelt u vrij contact met ons op te nemen.

Klanten voor wie wij werken